Websites zijn niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Wanneer een potentiële klant een koopbehoefte heeft, wordt vaak eerst Google ingeschakeld om eens wat informatie in te winnen. Zonder of met een slechte online presence sta je mijlenver achter op je concurrentie. Waar moet ik op letten bij het maken van een bedrijfswebsite? Wij hebben een basis stappenplan opgesteld bij voor het creëren van een bedrijfswebsite.
Stap 1: Bepaal wat en wie je wil bereiken
Voordat je invulling kunt geven aan hoe je website er uit moet komen te zien en welke informatie je er in wil hebben zul je moeten vaststellen wat het doel is van je website. Denk na over wat en wie je wil bereiken. De stijl, teksten en afbeeldingen zullen hierbij aan moeten sluiten om succesvol te zijn.
Stap 2: Registreer een domeinnaam en kies een webhosting pakket
Bij een website hoort een domeinnaam, denk na of je aan een .nl domein voldoende hebt of bijvoorbeeld liever een .com of .net domein neemt. Een domein registreer je voor een jaar, en zul je elk jaar moeten verlengen. Een .nl registratie is het goedkoopst, dit kost normaal ongeveer €7 per jaar. .eu, .com of .net domeinen kosten rond de €15 per jaar. Veel domeinnamen zijn al in gebruik, of het domein wat jij wilt nog beschikbaar is kun je checken via onderstaande tool.
Vervolgens heb je een webhosting pakket nodig om je website op te draaien. Hier zit vaak een .nl domein registratie inbegrepen. Kies aan de hand van jouw wensen het juiste pakket uit, kijk hierbij bijvoorbeeld naar de webspace, het servicelevel dat je krijgt en het maximaal aantal domeinen en – e mailaccounts dat je toe kunt voegen.
Stap 3: Kies een Content Management System
Een Content Management System, ook wel CMS genoemd, is een systeem waarmee je de inhoud van je website beheert. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten systemen met allemaal hun eigen voor en nadelen. De meest gekozen CMS’en zijn WordPress, Drupal, Joomla! en Typo3.
Stap 4: Kies een template
Wanneer je de eerste drie stappen hebt doorlopen is het tijd om een template te kiezen. Het type template is afhankelijk van de CMS die je hebt gekozen. Er zijn zowel gratis als betaalde templates te vinden voor de verschillende CMS’en. Na het kiezen van een template kun je aangeven welke kleuren er gebruikt moeten worden zodat je een huisstijl kunt creëren. Mochten de standaard templates niet voldoen aan je wensen kun je een website laten designen, hiervoor kun je een webbouwer inschakelen.
Stap 5: Content
Duidelijke- en overzichtelijke teksten gecombineerd met sterke afbeeldingen zijn cruciaal voor een website. Probeer een duidelijke call to action te creëren, bijvoorbeeld een verwijzing naar een contact- of bestelformulier. Houdt tijdens het schrijven van teksten rekening met zoekmachine optimalisatie, wanneer je de goede keywords gebruikt ben je beter vindbaar via Google. De truc is om niet alleen te focussen op de keywords met het hoogste zoekvolume maar op de juiste combinaties. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de tool Google Keyword Planner voor gebruiken. Indien je het zelf lastig vindt goede teksten met keywords te schrijven kun je een content creator in de arm nemen.
Stap 6: Testen
Nadat je het eerder gekozen template hebt gevuld met content is het tijd om te gaan testen. Je gaat nu checken of alles naar behoren werkt en of de lay-out naar wens is. Wanneer je tevreden bent over de testresultaten kan de website worden gepubliceerd. We hebben een aantal zaken opgesomd:
- Controleer of de website geschikt is voor verschillende type devices zoals een tablet, laptop en mobiele telefoon.
- Controleer of alle functionaliteiten naar behoren werken, zoals hyperlinks, contact- en bestelformulieren.
- Controleer of de website het in verschillende browsers doet. De belangrijkste om te testen zijn Google Chrome, Internet Explorer, Firefox en Safari.
Stap 7: Aanmelden bij zoekmachines
Als de website is gepubliceerd is het online vindbaar, dat wil niet zeggen dat je direct via de zoekmachines gevonden wordt. Na verloop van tijd zullen de zoekmachines de URL’s van je website indexeren en je toevoegen, wij raden echter aan om dit proces te versnellen door het zelf te doen. Google is uiteraard de belangrijkste, de website kun je aanmelden via de tool Google Search Console. De Bing zoekmachine kun je aanmelden door een Microsoft account aan te maken en de website aan te melden in de Bing Webmaster tool, twee vliegen in één klap, de Yahoo zoekmachine registreer je met deze tool ook automatisch.
Stap 8: Installeer Google Analytics
Meten is weten, met Google Analytics kun je het verkeer en gedrag van bezoekers op de website terugzien. Zo kun je zien wat je meest bezochte pagina’s zijn of waar je bezoekers het vaakst afhaken. Interessant want hiermee kun je gericht aanpassingen uitvoeren en testen wat dit met het gedrag van je bezoekers doet. Aan de hand van deze data zou je bijvoorbeeld gericht marketingacties kunnen uitvoeren op de doelgroep die jouw website het meest bezoekt. Google Analytics is dus een hele nuttige tool en ook nog eens helemaal gratis!
InTouch heeft verschillende webhosting pakketten met gebruiksvriendelijke tools voor het maken van een bedrijfswebsite.
Wil je met ons sparren welk pakket bij jouw organisatie past? Dat kan! Bel ons even op +31 (0)85 130 9220 of klik hier voor al onze contactgegevens